De Westertoren, de Hermitage, het Olympisch Stadion, Het Schip, het Vondelpark, Tuindorp Frankendaal, het voormalig Burgerweeshuis, of Brug 705 en het raadhuis, voormalige postkantoor of het sociaal-cultureel centrum ‘Wesopa’ in Weesp: het zijn maar een aantal van de bijna 10.000 monumenten die de gemeente Amsterdam rijk is. Daarnaast telt de gemeente ook zeven rijksbeschermde stads- of dorpsgezichten en tien gemeentelijk beschermde stads- en dorpsgezichten. Bovendien heeft een deel van het gebied binnen de Singelgracht de status van Werelderfgoed.
Alle gebouwen en zones die van historische waarde zijn – óók de niet wettelijk beschermde – worden gerekend tot het Amsterdams en Weesper erfgoed en vormen een belangrijk onderdeel van het culturele kapitaal van de stad. Welke gebieden en bouwwerken dit zijn, is te vinden op de waarderingskaarten en de lijst met karakteristieke panden in Weesp.
Het plaatsen van onroerende zaken op de gemeentelijke monumentenlijst is de verantwoordelijkheid van het dagelijks bestuur van een stadsdeel. Het bestuur bepaalt of een aanvraag ontvankelijk wordt verklaard en verzoekt Monumenten & Archeologie om een monumentenbeschrijving en foto’s te maken en inhoudelijke kennis te leveren. Vervolgens vraagt het dagelijks bestuur van het betreffende stadsdeel advies aan de Commissie Omgevingskwaliteit. Op basis daarvan neemt het dagelijks bestuur een besluit over aanwijzing als beschermd gemeentelijk monument.
Wie wil weten of zijn of haar pand een monument is, kan dat het beste navragen bij Monumenten & Archeologie. M&A heeft een brede expertise op het gebied van monumenten. Ook heeft M&A tot taak eigenaren te ondersteunen bij het in stand houden en restaureren van monumenten en advies te geven inzake subsidies op restauratie en onderhoud van monumenten.
Adres
Weesperplein 8
1018 XA Amsterdam
Nieuws en publieksinformatie van de gemeente Amsterdam vindt u op amsterdam.nl. Ga naar de website